Θερμή vs Ψυχρή μέθοδος

Θερμή vs Ψυχρή μέθοδος

θερμή μέθοδος

Είναι η βιομηχανική μέθοδος παρασκευής σαπουνιού. Στη μέθοδο αυτή, το μίγμα ελαίων- σόδας σαπωνοποιείται με τη θερμότητα, δηλ. βράζει σε χαμηλή θερμοκρασία μέχρι την ολοκλήρωση της σαπωνοποίησης. Με τη χρήση αλατιού διαχωρίζεται η φυσική γλυκερίνη, η οποία πωλείται ξεχωριστά.

 

ψυχρή μέθοδος

Δεν έχει καμιά σχέση με ψυχρότητα απλά το μίγμα ελαίων- σόδας δεν σαπωνοποιείται με τη θερμότητα αλλά με την υπομονή. Το μίγμα δεν βράζει, η ένωση πραγματοποιείται σε θερμοκρασίες από 25 ως 35 βαθμούς κελσίου και  η διαδικασία της σαπωνοποίησης συνεχίζεται εφόσον βάλουμε το μίγμα στα καλούπια.  Απαιτείται ένα χρονικό διάστημα 4- 6 εβδομάδων για την ολοκλήρωση της σαπωνοποίησης και την ωρίμανση των σαπουνιών.

Με τη μέθοδο αυτή  όλη η γλυκερίνη που είναι σημαντικός ενυδατικός παράγοντας  για την επιδερμίδα διατηρείται στο σαπούνι.

Η χαμηλή θερμοκρασία μας επιτρέπει να χρησιμοποιήσουμε απαραίτητα έλαια  και αιθέρια έλαια  χωρίς να υποστούν αλλαγές οι ευεργετικές τους ιδιότητες.

Στο τελικό προϊόν ανιχνεύονται τα αρχικά συστατικά και έτσι διακρίνονται τα ενδεχομένως χαμηλής ποιότητας έλαια.

Με τη διαδικασία της υπερλίπανσης στο τέλος της ψυχρής μεθόδου αποδίδονται στο σαπούνι περαιτέρω καλλυντικές αλλά και θεραπευτικές ιδιότητες.

Η μέθοδος παραγωγής είναι απλή και ανέξοδη, δεν χρειάζεται επένδυση σε ακριβό εξοπλισμό.

Υπάρχουν πολλά διαφορετικά λίπη και έλαια και απεριόριστες συνταγές πράγμα που δίνει στα σαπούνια μεγάλη ποικιλία από καλλυντικές ιδιότητες.

Η υφή του σαπουνιού της κρύας μεθόδου είναι απαλή και χυτεύεται εύκολα σε διάφορα σχήματα καλουπιών.